SPONSORLUK

KIBRIS HAYAT PROJESİ

*Google Haritaların bir özelliği olan Google Street View uygulaması milyonlarca panoromik görüntüden oluşmaktadır.
Sokak görünümü, yaşadığımız alanların, yolların ve çevremizin sanal olarak keşfedilmesini sağlar. Sokak görünümü iki kaynaktan oluşmaktadır. Google Ve Katkıda bulunanlardan. Bu sebeple Street View bize birleştirilmiş VR fotoğraflarının etkileşimli panoramalarını görüntüler.
Bu ortak çalışma sayesinde Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetindeki Bütün K-Pet İstasyonlarını kullanıcılarımıza sanal olarak keşfetme olanağı sunuyoruz.

– Bütün K-Pet istasyolarını işaretliyor (Bulundukları Yerleri Belirliyoruz.)

– K-Pet istasyonlarını keşfediyor (Özel araç ve özel kameramızla bulundukları noktaları alanları tarıyoruz.)

– K-Pet istasyonları görünür kılıyoruz ( Göremediğiniz ve bulamadığınız bütün ‘İstasyonları’ parmak uçlarınıza taşıyoruz.)

Projede ki Amacımız

* Güzel adamızın güzelliklerini sergilemeye çalışan büyük bir firmayız. ‘Kıbrıs Hayat’ projesi üzerinde çalışan adanın önde gelen firmalarından biriyiz. Hedeflediğimiz;
Adamızın güzellikleri ön plana çıkarmak, Dağları,tepeleri,muhteşem sahillerimizi ve tarihi güzellikleri Google haritaya yükleyerek adamızı tanıtmak istiyoruz. Bu devasa projeyle Kıbrıs halkımıza güzel bir servet bırakıyoruz. İnancımız, bu proje Adamızın Akdeniz bölgesinde parlamasına yardımcı olacaktır.

Erenköy Lisesi Seyahat sponsorluğu

Kıbrıs Türk Petrolleri olarak ilk defa 1968-69 öğretim yılında eğitime başlayan Erenköy Lisesi ile seyahat Sponsorluğu anlaşmamız bulunmaktadır.

Proje gelişimi:

* Liselerarası (Genç Kız – Genç Erkek) Voleybol Şampiyonası’nda Erenköy Lisesi hem kızlarda hem de erkeklerde rakiplerini mağlup ederek çifte şampiyonluk kazanmışlardır. Turnuvaya damgasını vuran Erenköy Lisesi 2021-22 KKTC Milli Eğitim bakanlığı gençler Liseler Voleybol şampiyonu olarak kız ve erkek lise takımları 8-14 Şubat -Mersin’de yapılacak Türkiye liseler arası voleybol şampiyonası yarıfinallerinde ülkemizi temsilen katılmıştır. K-Pet’in seyahat sponsoru olmaktan gurur duyduğu takımlarızın zaferinden kareler:

 

Kıbrıs Türk Petrolleri ODTÜ KKK Mühendislik lisans programları İle mezuniyet projesi sponsorluğu

Kıbrıs Türk Petrolleri öğrencilere aşağıdaki proje için sponsor olunmuştur. Bu tür projeler inter-disipliner olarak 4. sınıf öğrencileri tarafından bir yıl sürede tamamlanıyor. Projelerin amacı; var olan mühendislik problemleri üzerinde, eğitim hayatı boyunca öğrendiklerini uygulamaları için destek olmaktır. Kıbrıs Türk Petrolleri bu projede donanım ihtiyacını karşılamak üzere sponsor olarak projenin prototipini çıkarılmasını sağlamaktadır.

PROJE ÖZETİ

Yapılan bir araştırmaya göre Türkiye dahil 192 kıyı ülkesinde 275 milyon ton plastik atık üretildiği tahmin ediliyor. Üretilen bu atığın 12.7 milyon ton kadarının okyanusa akıtıldığı varsayılıyor. Bu rakamlar okyanuslardaki plastik atık miktarını ve neden olduğu kirliliği göstermektedir. Ayrıca son yıllarda Doğu Akdeniz’de çeşitli boru hatlarının döşenmesine yönelik ilginin artmasıyla birlikte olası kaçaklar da yakın izleme ve gerekirse temizlik gerektirebilecek bir diğer etkeni oluşturmaktadırlar. Atıkları azaltmak ve geri dönüştürmek için önemli bir çaba gösterilmesine rağmen, okyanus temizleme çabalarına hala ciddi bir ihtiyaç vardır. Okyanusu temizlemek için farklı yaklaşımlar var. İngiliz kıyılarında denizi temizlemek için otomatik çöp kutuları öneriliyor ve kullanılıyor. Alternatif bir örnek olarak Pasifik Okyanusu’ndaki Fransa’nın üç katı büyüklüğünde bir çöp adasını temizlemek için yaratılan devasa yüzer cihaz verilebilir. Ayrıca denizi temizlemek için tasarlanmış robotlar da kullanılmaktadırlar. Örneğin FRED “fosil yakıtlara veya insan mürettebatına ihtiyaç duymadan denizdeki plastik kirliliğini toplayabilen, güneş enerjisiyle çalışan, yarı otonom bir deniz robotudur”. Deniz plastiklerini temizlemek için başarıyla kullanılmış otonom sualtı araçları (AUV’ler) de vardır. Literatürde bulunan çözüm yaklaşımlarının kendilerine özgü avantaj ve dezavantajları olduğu gözlemlenmektedir. Ne yazık ki, maliyet hala önemli bir sorundur. Kıbrıs’ın kuzeyi gibi ekonomik durumun önemli yatırımlara izin vermeme ihtimali  olan ülkelerin deniz kıyılarını temizlemek için uygun maliyetli çözümlere ciddi ihtiyaç duyulmaktadır.

Bu projede odak noktamız; Kuzey Kıbrıs’ın belirli bir kıyı şeridini temizlemek için uzaktan kontrol edilebilen uygun maliyetli yarı özerk bir sistem geliştirmektir. Etkili iletişim, kontrol mekanizmaları, enerji hasadı ve ilgili tüm kullanıcı dostu arayüzlere sahip küçük ölçekli bir deniz robotu hedeflenerek bir prototip geliştirilecektir.

Bu proje aşağıdaki adımları içerecektir:

1. Mevcut deniz kıyı şeridi teknolojilerini araştırılması ve literatürün sistematik bir incelemesinin yapılması;
2. Sistemi test etmek için kullanılabilecek belirli bir kıyı şeridininin araştırılması ve seçilmesi;
3. Maliyet dahil olmak üzere projenin mühendislik kısıtlamalarının tanımlanması. Diğer önemli kısıtlamalardan bazıları, kıyıdan maksimum mesafe, günlük kapsanan deniz hacmi veya deniz yüzey alanı miktarı, hava durumu modelleri ve mevsimsel kısıtlamalar, tolere edilen maksimum dalga yüksekliği vb. ile ilişkilendirilebilir;
4. Temel iletişim, kendi kendini şarj etme şeması ve sürdürülebilir enerji kaynaklarının maksimum kullanımı ile enerjide verimli çalışma dahil olmak üzere, otonom kontrol sistemi için gerekli mimarinin tasarlanması ve geliştirilmesi;
5. Tanımlanan kısıtlamaları ele almak için bir prototip tasarlanması;
6. Prototipin geliştirilmesi;
7. Prototipin gerçekçi bir ortamda test edilmesi.

Kilometre taşları:
1. Okyanus/deniz temizliğinde yarı otonom sistemleri ve teknolojileri anlamak;
2. Okyanus/deniz temizliği ile ilgili mevcut çalışmaları belirleyip, gözden geçirmek;
3. Deniz kıyı şeridi temizliğinde yarı otonom olarak kullanılan bir sistem tasarlamak;
4. Uzaktan iletişim için gerekli altyapı ve mimariyi geliştirmek ve arayüzler tasarlamak;
5. Yapılan tasarımın bir prototipini geliştirmek;
6. Prototipi ve ayrıca mimariyi test etmek;
7. Tüm sistemi gerçekçi bir ortamda test etmek.

Teknik Gereksinimler: Bu proje, web teknolojileri, istatistikler, algoritmalar, gömülü sistemler, kablosuz iletişim ve AI/makine öğrenimi, kontrol, güç elektroniği, akışkanlar mekaniği/dinamiği konularında bilgi ve beceri gerektirir.